Biserica de lemn „Sf. Nicolae”

Biserica de lemn „Sf. Nicolae”

22 octombrie 2016 Biserici de patrimoniu 0

Cult: ortodox
Localitatea: Slobozia
Adresa: Bd. Matei Basarab 10
Telefon: 0243 231 991
Fax: 0243 231 991
Cod în Lista Monumentelor Istorice: IL-II-m-A-14075

b11

Scurtă descriere

Stramutata din satul Poiana de Jos, comuna Ciulnita, în incinta Muzeului National al Agriculturii din Slobozia. Construita de Gheorghe Târcâ în anul 1746, dupa alti cercetatori de Raducanu Târca, boier, primul proprietar al mosiei Frunzeasca.Alcatuita din bârne masive de stejar rânduite în cununi orizontale, cu acoperis de sindrila. Este o biserica cu planul tip nava, cu absida altarului nedecrosata, pridvor deschis, o singura turla, decorata cu brâu în torsada, sculptat de-a lungul blanii mediane. Stâlpii pridvorului, ancadramentul usii din pronaos, strana, catapeteasma si masa altarului sunt sculptate.

Lespedea de mormânt a boierului Raducanu Târca, de la 1747, mentioneaza ca biserica era construita la acea data. Documentul de înfiintare, pastrat în arhive, consemneaza ca în biserica functiona o scoala cu doi preoti si un dascal.

Asezata initial în cimitirul satului, biserica a început sa fie abandonata în preajma anului 1900, o interventie realizându-se în 1950, când s-a refacut acoperisul deteriorat de o furtuna. Restaurata si reamplasata în anul 1979, în acelasi sat, dar într-o zona ferita de inundatiile râului Ialomita, biserica este stramutata din satul Poiana de Jos în municipiul Slobozia, în incinta parcului expozitional al Muzeului National al Agriculturii, pe o platforma de pamânt, unde este resfintita de P.S. Coravu, episcop al Sloboziei si Calarasilor, în anul 2000, si slujeste ca lacas de cult.

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv

DN 2A Bucuresti – Slobozia