Curtea familiei Zappa

Curtea familiei Zappa

22 octombrie 2016 Conace ialomitene 0

Localitatea: Broşteni
Adresa: sat Broşteni, comuna Ion Roată
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): IL-II-a-A-14100

c3

Scurtă descriere
Evanghelie Zappa (1800-1865), fermier întreprinzator si energic negustor de cereale a cumparat, prin 1844, mosia Brostenii-Noi de la serdarul Al. Filipescu, ginerele domnitorului Gheorghe Bibescu (1842-1848). Conacul de la Brosteni a fost construit catre anul 1857. Se spune ca avea un etaj si era pazit de un detasament de arnauti. Nu se cunosc amanunte, dar poetul Dimitrie Bolintineanu avea multe cuvinte de lauda la adresa resedintei boieresti.

Grec, român sau aromân, originar din localitatea Lamparo, din Epir (Albania), nascut într-o familie de negustori, Evanghelie Zappa s-a stabilit în Muntenia prin 1830, devenind cetatean român în 1844. Proprietar al mai multor mosii, hanuri, paduri, mori de faina, fabrici de spirt (povarne), trebuie considerat întemeietorul Jocurilor Olimpice moderne, pe care a început sa le organizeze, cu fonduri proprii, la Atena, în anul 1859, stabilind sa se numeasca Olimpii si sa se organizeze periodic, o data la patru ani.

A înfiintat “Institutia Olimpicelor” si a finantat construirea unui complex expozitional numit “Stabi-limentul Olimpicelor”, care se va realiza abia dupa moartea sa si care îi poarta numele, “Zapeion”. Foarte apreciat în tara datorita importantelor sale donatii acordate orasului Bucuresti, dupa incendiul din 1847, precum si pentru finantarea unor acte de cultura de mare rasunet. Este prim donator si membru fondator al Academiei Române. În 1860 a donat Domnitorului Alexandru Ioan Cuza 3000 de galbeni în vederea alcatuirii celui mai bun dictionar român, a gramaticii limbii române, a traducerii operelor clasicilor straini. Domnitorul a dispus constituirea Fondului Zappa ca un “fond literar”.

Actele de caritate ale lui Evanghelie Zappa vor continua prin ctitorirea unor biserici, prin construirea de scoli, orfelinate, spitale si prin ajutoarele oferite celor saraci. Dupa încetarea sa din viata, Constantin Zappa, varul si colaboratorul sau îi va îndeplini dorintele din testamentul întocmit în satul Brosteni în anul 1860.

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
DN 2A Bucuresti-Constanta pâna la Brosteni. Pe DS 1134 la cca. 300 m de DN 2A