Ansamblul Gării Fetești, municipiul Fetești

Ansamblul Gării Fetești, municipiul Fetești

17 noiembrie 2016 Constructii industriale si tehnica agrara 0

Ansamblul Gării Fetești, cod L.M.I. : IL-II-a-A-14121 format din:

Gara Fetești, cod L.M.I. : IL-II-m-A-14121.01,

Depoul CFR Fetești-Gară, cod L.M.I. : IL-II-m-A-14121.02, str Depoului, nr.1, datare:1887

Gara Feteşti a fost inaugurată în anul 1887, fiind construită odată cu calea ferată București-Fetești. Clădirea este de tipul 1.A – gări de mari dimensiuni, simetrice, desfășurate în lungul liniilor – formulă specifică gărilor de tranzit, cum sunt majoritatea gărilor realizate în România în perioada antebelică. Specificul construcției este un monobloc alcătuit din trei corpuri: unul central, cu parter și două etaje, și două corpuri laterale, cu subsol, parter și un etaj, diferențiate prin forma învelitorii și prin proporția și forma diferitelor profiluri care decorează fațadele. În schimb, toate gările de acest tip sunt unificate pe fațada dinspre linii, de copertina peronului. Fațadele sunt realizate în cărămidă aparentă, cu golurile ferestrelor în arc roman și în arc turtit, cu ancadramente și cornișe simple din cărămidă. Gări asemănătoare au mai fost construite la Ciulnița, Mărășești și Vaslui.

Construcția are fundația din piatră, zidăria din cărămidă, cu planșee de lemn, iar acoperișul, în patru ape, șarpantă din lemn și învelitoare (inițială) din țiglă. Între timp clădirea a suferit modificări. Compartimentul corpului central s-a modificat, frontoanele și ancadramentele de la ferestre au dispărut.

Din cauza unor tasări inegale, produse de natura terenului, cât și avaria produsă la o conductă care a inundat de mai multe ori clădirea, precum și incendiul produs în iarna anului 1994, care a distrus etajul și mansarda corpului central și a celui estic s-au executat lucrări de reparații care au modificat radical aspectul arhitectural al monumentului istoric.

Depoul CFR Feteşti-Gară este situat în vecinătatea Gării și cuprinde, pe lângă Depoul propriu-zis, clădiri adminstrative și ateliere de reparații, precum și alte clădiri anexe: castelul de apă, magazii, etc.