Biserica „Adormirea Maicii Domnului” cu Cavoul lui Barbu Catargiu

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” cu Cavoul lui Barbu Catargiu

22 octombrie 2016 Biserici de patrimoniu 0

Cult: ortodox
Localitatea: Maia
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): IL-II-m-A-14139

b3

Scurtă descriere

A fost ctitorita de Grigore Filipescu terminata în anul 1778 de fiul sau Pana Filipescu. Mosia familiei Filipescu, împreuna cu resedinta boiereasca, alcatuita din conac, parc si biserica, au fost ulterior cumparate de familia Catargiu.

În 1862, Ecaterina Barbu Catargiu a restaurat biserica în memoria sotului ei, Barbu Catargiu (1807-1862), Prim-ministru al primului Guvern al Principatelor Unite, în perioada 22 ianuarie 1862-8 iunie 1862, când a fost asasinat la iesirea din cladirea Parlamentului României.

Biserica este înconjurata pe trei laturi de un zid vechi de caramida, iar pe a patra latura, de un gard de fier forjat.

Biserica de caramida, în forma de nava, are la intrare, un pridvor închis. Ancadramentele de piatra la ferestre sunt prevazute cu gratare de fier, lucrate manual. Catapeteasma de lemn de stejar sculptat dateaza din 1862.

În partea dreapta a pronaosului se afla monumentul funerar, de marmura alba, al lui Barbu Catargiu, iar în partea stânga, prin gârlici, se coboara în subsol, unde se gaseste cavoul ex-primului-ministru si al familiei. Într-un mic hol se afla o cruce de lemn, despre care se spune ca a fost trasnita si naruita de pe biserica de o furtuna cu tunete si fulgere, izbucnita chiar în ziua când complotistii îl asasinau pe Barbu Catargiu la Bucuresti. În aceeasi încapere, pe un soclu de marmura, unde este sapata data de 8 iunie 1862, se afla un sicriu în miniatura, de sticla, pastrator al îmbracamintei victimei.

Fresca bisericii, în tempera, în stil bizantin, este realizata în 1952 de pictorul Vasile Blendea, care o reface în 1974.

În acelasi parc, preotul paroh Alexandru Marinescu a realizat un muzeu, care împreuna cu biserica si ultimele ruine ale conacului alcatuiesc <<Asezamântul de arta si cultura religioasa de la Maia-Catargi>>, unde se pastraza o colectie de documente si obiecte cu valoare istorica si artistica.

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
DN 2A Bucuresti – Movilita, iar de la Movilita pe DJ Dridu-Maia