Biserica „Înălţarea Domnului”
Cult: ortodox
Localitatea: Grindu
Adresa: sat Grindu, comuna Grindu (în fostul CAP)
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): IL-II-m-A-14130
A fost ridicata de Marele Clucer Ispas Fagarasanu între anii 1838-1842 pe temeliile altui lacas, de la 1816, ctitoria lui Dragan Fagarasanu, darâmata la cutremurul din 1837. Sfintirea s-a facut în anul 1841, de Mitropolitul Neofit, în vremea lui Alexandru Dimitrie Ghica (1834-11842) domn al Tarii Românesti, ambii pomeniti în pisania bisericii, alaturi de câteva generatii de ctitori.
Initial, împrejmuirea curtii era de zid, darâmat în 1913, si înlocuit cu gard de scânduri. Clopotnita, înalta de 7 m, cu ziduri de piatra si caramida, se pastreaza din vechiul lacas al lui Dragan Fagarasanu, din 1816. Biserica, în forma de cruce, ca pridvor închis în 1913, are patru turle de lemn, doua mari si doua mici, acoperite cu tabla. În spatele curtii, se afla cavoul familial al ctitorilor, cu forma unei biserici de mici dimensiuni.
Fresca bisericii, în stil bizantin, a fost restaurata în 1924. Catapeteasma este sculptata în lemn de tei. Este sustinuta de opt stâlpi cu ornamente bogate, în forme de vita de vie cu struguri, în stil bizantin. Sapte rânduri de icoane, dintre care, icoanele împaratesti sunt îmbracate în argint, alcatuiesc o opera de arta, monumentala, o capodopera de migala, fantezie si ingeniozitate.
Usile împaratesti au fiecare câte un cap de vultur, cu trup de sarpe încolacit, tinând în cioc corzi de vita cu struguri, de unde ciugulesc alti doi vulturi. Icoanele din catapeteasma, cu scene din viata Mântuitorului, par pictate de un mester grec, deoarece pe spate se afla indicatii de amplasare în ansamblu, scrise în greceste.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
DN 2A Bucuresti-Manasia, apoi pe DJ Manasia – Pogoanele pâna în comuna Grindu