„Crucea Înaltă”, așezată de Matei Basarab, sat Giurgeni, comuna Giurgeni

„Crucea Înaltă”, așezată de Matei Basarab, sat Giurgeni, comuna Giurgeni

31 august 2016 Monumente memoriale/funerare 0

„Crucea Înaltă”, așezată de Matei Basarab, cod L.M.I. : IL-IV-m-A-14178  este amplasată în incinta sitului arheologic medieval „Orașul de Floci”,  sat Giurgeni, comuna Giurgeni.

Datare: 1639

„Crucea Înaltă” a fost  ridicată în cinstea lui Matei Basarab, la răspântia de drumuri unde l-au întâmpinat diriguitorii cetății cu poporul pe Matei Basarab. Inițial, monumentul istoric  a fost amplasat  pe teritoriul satului Gura Ialomiței, comuna Gura Ialomiței, la 400 m de DN 2 A în dreptul intersecției cu DJ 213.

În anul 2014 a  fost strămutată în  interiorul sitului arheologic medieval „ Orașul de Floci” Giurgeni,  în acord cu realitatea istorică și în vederea asigurării unui cadru de protecție.

Crucea domnească este confecționată din piatră și  împreună cu soclul au o înălțime totală de peste 3 m. Monumentul istoric este inscripționat în limba română, fiind frumos ornamentat pe părțile laterale. Pe spate se regăsesc motive împletite,  mărginite de un chenar simplu care se unesc în unghi la partea inferioară.